Haber

İncirlik Üssü ne zaman kuruldu? İncirlik Hava Üssü nerede?

İncirlik Hava Üssü, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Hava Kuvvetleri üslerinden biridir. İncirlik Üssü ne zaman kuruldu ve İncirlik Üssü’nün nerede olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki İncirlik Üssü ne zaman kuruldu? İncirlik Hava Üssü nerede?

İNCİRLİK ÜSSÜ NEREDE?

İncirlik Hava Üssü, Adana ilinin İncirlik ilçesinde bulunan bir hava üssüdür. Adana il merkezinin 8 km doğusunda, Akdeniz’e 56 km uzaklıktadır. Ağırlıklı olarak ABD Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan üs, Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılıyor. İncirlik Üssü, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Hava Kuvvetleri üslerinden biri olup, üzerindeki tüm tesislerle birlikte mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti devletine aittir. Avrupa’da taktik nükleer silah bulunduran altı NATO üssünden biridir.

1951 yılında yapımına başlanan İncirlik Hava Üssü, Aralık 1951’de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Amerikan Hava Kuvvetleri’nin ortak kullanımına açılmıştır.

İncirlik Hava Üssü’nde konuşlanmış birincil birim, ABD Hava Kuvvetleri’nin 39. Hava Üssü Kanadı’dır (39 ABW). İncirlik Hava Üssü, 57 Sertleştirilmiş uçak sığınağı arasında yer alan 3.048 m (10.000 ft) uzunluğunda bir piste sahiptir.

İNCİRLİK ÜSSÜ NE ZAMAN KURULDU?

İncirlik Hava Üssü’nün kurulması kararı Aralık 1943’te İkinci Kahire Konferansı’nda alınmışsa da inşaatı İkinci Dünya Savaşı sırasında tamamlanmıştır. Dünya Savaşı’nın bitiminden sonra başladı. ABD Ordusu Mühendisler Birliği, İncirlik Hava Üssü’nün inşaatına 1951 baharında başladı. ABD Hava Kuvvetleri başlangıçta burayı orta ve ağır bombardıman uçakları için acil durum hazırlama, kurtarma yeri olarak kullanmayı planladı. Türk Genelkurmay Başkanlığı ve ABD Hava Kuvvetleri, Aralık 1954’te yeni Hava Üssü için ortak kullanım anlaşması imzaladı. 21 Şubat 1955’te Hava Üssü’nün resmi adı olarak “Adana Hava Üssü” seçildi. Hava Üssü’nün konuk birimi olarak 7216. Hava Üssü filosuydu. Bu Hava Üssü’nün adı 28 Şubat 1958’de “İncirlik Hava Üssü” olarak değiştirilmiştir. 15 Eylül 1997’de Kuzey Irak’ta düzenlenen Kuzey İzleme Harekatı sırasında 39’uncu Hava Kanat Komutanlığı’ndaki mülkleri desteklemek ve komuta etmek üzere kullanıma açıldığı belirtilmiştir. .

15 Temmuz 2016 darbe girişiminde darbeye katılan uçaklara yakıt ikmali yapmak için İncirlik Hava Üssü’nden 3 tanker havalandı.

Etimesgut ve İncirlik’ten kalkan Hava Kuvvetlerine ait CN-235 uçağımız, pistinin yeniden onarılmasının ardından Hatay Havalimanı’na insani yardım malzemeleri ulaştırdı.
Hep Birlikte Türkiye ???? pic.twitter.com/jG5OAC6cq5

— TC Milli Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) 12 Şubat 2023aydincikhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu