Ekonomi

Türk Devletleri Teşkilatı arasındaki ticaret hacmi 42 milyar dolara çıktı

Bolat, “Üye ülkeler arasındaki ticaret 2022’de 33 milyar dolardan 2023’te 42 milyar dolara çıktı. Bu, üye ülkelerimizin dünyaya toplam ihracatının küçük bir kısmını oluşturuyor.” dedi.

“Her yıl daha da güçleniyoruz”

İçinde bulunduğumuz yüzyılda ülke ve devletlerin bölgesel ve ekonomik kümelenmelere girdiğini, dünyada güçlerini birleştirmek istediklerini belirten Bolat, Nahçıvan Anlaşması ile temelleri atılan Türk Devletleri Teşkilatı’nın, 3 Ekim 2009’dan itibaren her geçen yıl güçleniyor, kurumsallaşıyor ve dayanışmasını artırıyor. Bolat, “Ne kadar gücümüzü birleştirirsek, dayanışmamızı artırırsak dünya arenasında o kadar etkili oluruz. Birliğimiz gücümüzdür.

“Bu prensibi unutmamalıyız” dedi. Bolat, 2021 yılında İstanbul’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde “Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi”nin ortaya konulduğunu söyledi. Bu belgede birçok alanın yanı sıra finansal bağımsızlık, döviz kullanımının azaltılması, yerel para birimleriyle ticaret, Üretimin artırılması ve entegre ticari altyapının geliştirilmesi gibi değerli hedeflerin ortaya konulduğunu vurgulayan Bolat, Türk Devletleri Örgütü’ne üye ülkelerin birbirlerinin yerli üretimini desteklemesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

“Togg’a ciddi talep var”

Bolat, “Türkiye olarak 61 yıldır hayalimiz olan yerli elektrikli otomobil Togg’un üretimi konusunda örgüte üye ülkelerden ciddi ilgi ve talep alıyoruz ve bu bizi mutlu ediyor.”

Bolat, Rekabet Kurumu’nun Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Kafkaslar’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye’nin yakın siyasi, ekonomik ve kültürel bağlarının bulunduğu ülkelerle rekabet konusunda dış ilişkiler, tecrübe paylaşımı ve eğitim konularında son derece aktif olduğunu belirtti. . İşbirliği ve bilgi tabanı açısından her türlü yakın çalışmayı gösterdiğini anlattı.

Türk Devletleri Teşkilatı Rekabet Kurumları Kurulu’nun resmi olarak kurulduğunu kaydeden Bolat, bu kurulun ekonomik ilişkiler, ticari ilişkiler, üretim konularında bilgi ve tecrübe paylaşımı ve dünyadaki gelişmelerin takip edilmesi açısından çok değerli bir misyon üstleneceğini ifade etti. .

Bolat, “Rekabet Kurumumuz, gelişmekte olan ülkelerde rekabet kültürünün ve anlayışının yaygınlaşması, kurumsallaşmanın sağlanması açısından önemli faaliyetler yürütüyor. Tüm bu gelişmeleri takdirle takip ediyor ve destekliyoruz.” Bolat, Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasının büyük değer taşıdığına işaret ederek, “Türk Devletleri Teşkilatı olarak ticari ve ekonomik iş birliğimizi daha da geliştirmemiz için büyük fırsatlar var.”

Türk Devletleri Rekabet Kurulu kuruldu

Türk Devletleri Rekabet Kurulu, Rekabet Kurumu’nun öncülüğünde, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterliği (TDT) ile uyum içerisinde, üye ülkelerin rekabet otoritelerini bir araya getirmek amacıyla başlatılan girişimle kuruldu. Kurulun faaliyetlerinin çerçevesi, TDT Genel Sekreter Yardımcısı Merey Mukazhan, Rekabet Kurumu Lideri Birol Küle, Rekabet Kurumu Dış İlişkiler ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanı Zeynep Madan ile Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, KKTC ve Macaristan rekabet otoriteleri. Üslup, ilkeler ve yol haritası üzerinde anlaşmaya varılan toplantının ardından Türk Devletleri Rekabet Kurulu’nun kuruluşu, imza töreni ve basın açıklamasıyla duyuruldu. Kurul’un başkanlığını ilk 3 yıl Türkiye adına Rekabet Kurumu üstlenecek. Türk Devletleri Rekabet Kurulu’nun bir sonraki toplantısının Azerbaycan rekabet otoritesinin ev sahipliğinde Şuşa’da yapılması planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu